Vatikan Gezi Rehberi ve Sistine Şapeli
Vatikan, Roma gezilecek yerleri sıralarken aklımıza ilk gelen yerlerden bir tanesiydi. Bu nedenle Vatikan’a ayrı bir yazı hazırlamak istedik. Eğer Roma gezilecek yerler listemize göz atmak istersen seni diğer yazımız için linke alabiliriz 🙂 Kolezyum’la ilgili detayları okumak istersen buraya tıklayabilirsin 🙂
Şimdi öyle bir yer düşün ki, burası bir ülke ama ülke içerisinde. Yani bahsedeceğimiz yer ülke içerisinde en küçük ülke olarak geçiyor Vatikan. Kendine ait bir yönetim sistemi var, kendine ait bir bayrağı var kendine ait bir radyo istasyonu var ki tüm dünyada 29 dilde yayın yapıyor, televizyon istasyonu, günlük gazetesi, sahip ancak İtalya devletinin tüm haklarından da faydalanabilmekte.
Bizce yine Roma gezilmesi gereken yerlerden.Vatşkan’ı gezmek için ne kadarlık bir süre yeterli olur dersen bu konuda açık olmalıyız ki eğer her şeyi inceleyeceğim, olağan üstü sanat eserlerinde kendimi kaybedeceğim, tarih içinde yolculuğa çıkacağım diyorsan neredeyse 1 tam gününü ayırmalısın. Özellikle Vatikan bahçelerinde zaman geçirmeye bayılacaksın. Dolayısıyla evet en çok zaman harcaman gereken yerlerden biri burası.
Vatikan’a Ulaşım
Vatikan bir ülke ancak Vatikan’a Türkiye’den gitmek için öncelikle İstanbul’dan İtalya’nın başkenti Roma’ya bir uçak yolculuğu gerçekleştirmek gerekiyor. Roma’da bulunan Fiumicino Havaalanı’na indikten sonra kent merkezine otobüs, tren ya da taksi gibi seçeneklerle ulaşmak mümkün.
Roma’dan Vatikan’a ulaşmak için A metro hattına binerek Ottaviano San Pietro -Musei Vaticani durağında inilmesi gerekmektedir. Vatikan’a giriş için vize istenmese de ilk başta Roma’ya gidilmesi için schengen vizesi almak gerekiyor.
Ama önce biraz tarihçesine bakmak faydalı olacak diye düşünüyoruz
Vatikan Tarihçesi
Aslında Vatika’nın tarihçesi Hristiyanlığın tarihi kadar eski. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus (St. Pietro), Hz İsa’nın ölümünden sonra Hristiyanları çevresinde toplamaya başlayan bir kişi olarak ön plana çıkıyor. Bu anlamda da kendisi ilk Papa olarak karşımıza çıkıyor. Vatikan’nın temelleri de bu dönemde Aziz Petrus’un öldüğü yerde atılmaya başlıyor ve yıllar yıllar sonra da papaların ikametgahı olmaya devam ediyor.
Hıristiyanlığın yayılmasıyla Papalar’ın hem politik hem de ekonomik anlamda iktidarları güçlenmiş ancak sonrasında İtalya’nın birleşim harekatıyla birlikte de kan kaybetmeye başlamış. Bugün tanıdığımız Vatikan’ın bir devlet içindeki egemen bir devlet olarak konumu, 1929 tarihli Lateran Antlaşması ile güvence altına alınmış ve o günden beri hem politik anlamdaki iktidarını hem de şehrin turistik anlamdaki popülerliğini devam ettiriyor.
Tanrı-Kent Vatikan
Tüm dünyadaki Katolik inancını benimseyen Hıristiyanlar için kutsal bir yer olan Vatikan, Tanrı-Kent ünvanına sahip olan tek yerleşim alanıdır. Ülke İsviçreli askerler tarafından korunmaktadır. Ülkeye girişler ise Roma içerisinden sağlanmaktadır. Giriş için ayrıca bir vizeye ihtiyaç yoktur. Ancak Roma’ya girerken vize alman gerektiğini unutmamalısın.
Vatikan’ı çevresinde örülü surları dışında St. Pietro Bazilikası ve Castel Sant’ Angelo Kalesi de Roma’dan ayırıyor. Yani aslında şehir biraz da Roma’ya karışmış durumda. O kadar ki eğer elinizde bir harita yoksa farkında olmadan kendinizi Vatikan’da bile bulabilirsiniz ? Çünkü bu ülkeye vize istemediği gibi girişte pasaport kontrolü de olmuyor?
Papa’nın sadece Katolik Dünyası’nın ruhani lideri değil aynı zamanda Vatikan Devleti’nin de yöneticisi olduğu 50 hektar gibi küçücük bir alana kurulmuş bir şehir devlet olan Vatikan’ın gezilip görülecek yerler oldukça fazla. Ancak bu yerleri sıralamadan önce tüm dünyada ilgi ile izlenen papa seçimlerini de hatırlayalım isteriz.
Papa seçimi Ritueli Nasıldır ?
Katolik alemi ruhani liderini binlerce yıllık geleneklere bağlı kalarak tam bir törenler silsilesi içinde belirliyor. Bunun için seçme yetkisi olan kardinaller, Latince olarak “işi olmayanlar dışarı“anlamına gelen “extra omnes“ cümlesini söyleyip Sistine Şapeli’ni boşaltıyor. Ardından şapelin büyük kapısı kapanıyor ve kardinaller aday isimler üzerinde görüşmeye başlıyor. Kardinallerin ne dışarıdan bilgi alma ne de dışarıya bilgi sızdırma hakları var. Kaldıkları yerle toplantının yapıldığı şapel arasındaki bir kilometrelik yolu da yürüyerek gitmeleri yasak, transfer sadece otobüslerle sağlanıyor.
‘Habemus papam’ yani “artık bir papamız var”
“Habemus papam“, yani “artık bir papamız var“ cümlesi ile tüm dünyaya yeni papa seçildiği duyurulmadan önce ise oy pusulalarının bir sobada yakılması ise gelenekler arasında.
Böylece Vatikan Sarayı’nın bacasından beyaz duman çıkması sağlanıyor. Bu da yeni papanın seçildiği anlamına gelen bir işaret. Eğer kazanan yoksa, oy pusulaları siyah renk veren bir kimyasal madde ile yakılıyor. Bu şekilde papanın seçildiği veya seçilmediği herkes tarafından takip edilmiş oluyor.
Vatikan Gezilecek Yerler nerelerdir?
Papa tarafından yönetilen bu dünyanın en küçük ülkesi yüzölçümüyle kıyaslanamayacak sayıda ve değerde tarihi esere de ev sahipliği yapması sebebiyle dünyanın her yerinden ve her dinden milyonlarca turistin uğrak noktası.Arazisinin yarısı Ortaçağ’dan bu yana bozulmadan korunan bahçelerle kaplı olan Vatikan; kiliseler, tarihi yapılar, müzelerle dolu. Vatikan’a gittiğinizde görmeden dönmemen gereken yerleri senin için sıraladık.
Vatikan Müzeleri
Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Vatikan Müzeleri (Musei Vaticani), Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans döneminde inşa edilen ve dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir yapı. Sistine Şapeli ile birlikte toplam 54 galeriden oluşan müze topluluğu, duvarlarında Vatikan’da papalar tarafından kullanılan tablo gibi halılarla, tavanlarında altın varaklı ve yüzyıllara göre ayrılmış her bölümünde farklı tablo ve heykellerin yer aldığı büyüleyici bir yer.
Kendinizi bir zaman makinesine girmiş gibi hissettiğiniz odalar, 500 yıl önceki inşasında kullanılan mermerlerle tarihi izlerini koruyor. Dönemin papaları için inşa edilmiş saraylardan müzeye dönüştürülen bu yapıların en önemli bölümleri ise, Sistina Şapeli ve Raffaello Odaları, Yunan-Roma eserleri, Etrüsk Müzesi, Modern Dinsel Sanat ve Resim Galerisi koleksiyonları.
Lateran Müzesi gibi çeşitli müzelerden getirtilen Vatikan koleksiyonuna ait eserler, detayları, nefes kesici ince işçilikleri ile ziyaretçileri büyülüyor. Raphael Odalarında yer alan eserler Rönesans’ın en önemli eserleri olarak kabul ediliyor. Sistine Şapeli ise, papanın resmi olarak kendisine ayrılmış bölümü. Yeni ruhani lider seçimlerinde halen kullanılmakta olan bölümün duvarlarında Michelangelo’nun yapımına 1508’de başlayıp dört yılda tamamladığı ”Işığın Yaradılışı” ve ”Nuh’un Şarhoşluğu” eserleri yer alıyor.
Yüzyıllar boyunca farklı papalar tarafından toplanan değerli resim ve heykellerin yer aldığı Vatikan Müzeleri, turistlerin ziyaretini kolaylaştırmak için, tek yön sistemiyle işaretlenip rotalar dört renk koduna ayrılmış. Renk kodlarının uzunluğu ise 90 dakikadan 5 saate kadar farklı gezi seçimlerini gösteriyor.
Pinecone Avlusu, Chiaramonti Galerisi, Braccio Nuovo, Pio-Clementino Müzesi, Sekizgen Avlu, Heykeller Galerisi, Belvedere Torso, Yuvarlak Salon, Sala e Croce Greca, Gregoryen Mısır Müzesi, Gregoryen Etrüsk Müzesi, Candelabra Galerisi, Kâğıt Galerisi, Harita Galerisi, Sala Sobieski, Raphael’in Odaları, Constantine Salonu, Heliodorus Odası, Segnatura Odası, Borgo Yangını Odası, Sala dei Chiaroscuri, Cappella Niccolina, Appartamento Borgia, Sistine Şapeli, Freskler, Tavan Kıyamet, Apostolica Vatikan Kütüphane Müzesi, Pinacoteca Vatikan, Gregoryen Profano Müzesi ve Pio Cristiano Müzesi Vatikan Müzesi’nin bölümlerini oluşturuyor.
SİSTİNE Şapeli
Burada yürürken boynunun ağrımasına hazır olmalısın ancak eserler o kadar etkileyici ki bu ağrıyı bir süre sonra fark etmeyecek ve gördüklerine inanamayacaksın. Biz açıkçası bu koridor da yürürken her bir adımda şaşkınlık içinde kaldık. Yıllarca sadece uzaktan gördüğümüz, ününü duyduğumuz eserleri elimizi uzatacak kadar yakın olmak bizi çok etkiledi.
Peki sistine Şapelinde neler var birlikte bakalım mı ?
Dünyanın en ünlü eserlerinden biri olan Sistine Şapeli her yıl milyonlarca turistin akınına uğruyor. Yapımında birçok ünlü sanatçının emeği olan eserin en dikkat çekici kısmı ise tavanı. Sistine Şapeli 1477-1481 yılları arasında Papa IV. Sixtus için yaptırılmıştır. IV. Sixtus; Botticelli, Perugino, Signorelli, Roselli gibi devrinin en büyük sanatçılarını şapeli boyamaları için görevlendirmiştir.
Tavan ilk olarak altın yaldızlarla süslenmiş ancak daha sonra resimlerle süslenmesine karar verilmiştir. Bunun içinde Michelangelo’yu görevlendirmiştir.
Michelangelo bu çalışmaya başladığında tam olarak 1000 m2’lik bir tuvali vardı. Evet yanlış okumadınız. Ve dönemin en popüler heykeltıraşı (O zamana kadar Michealangelo bir heykeltıraş olarak isim yapmıştı ve bir ressam olarak bilinmemekteydi )da bu alanın gerçekten hakkını fazlasıyla vermiş hatta bizce şov yapmış ? rivayete göre ilk başta bu görevi istememiş. Bir de istese neler olacaktı acaba ?
1000 m² alanda çalışan Michelangelo, 300’den fazla figür ve Eski Ahit’te tarif edilen 9 sahneyi içeren tavan fresklerini 4 yılda tamamlamayı başarmıştır.
Şapelin tavan süslemelerinde aslında bir hikaye anlatılmış; orta kısımda yer alan 9 sahne ile Tekvin’deki yaratılışın 9 mühim olayına gönderme yapılmıştır. Bu projede Şapelin tavanındaki birçok fresk ve Kutsal Duvardaki büyük Kıyamet Günü tasviri Michelangelo tarafından çizilmiştir.
Sistine Şapelinin Tavanındaki resimler neyi temsil eder?
Michelangelo; Sistina Şapeli’nin tavanına çizdiği resimleri, Kitâb-ı Mukaddes’in Tekvin bölümünde anlatılan, ‘yaratılışın dokuz sahnesi’ne göre oluşturmuştur.
İlk grupta, Tanrının cenneti ve dünyayı yaratması sahnelenmiştir. İkinci grupta ise Tanrı tarafından yaratılmış ilk insanlar olan Âdem ve Havva betimlenmiştir. Ayrıca onların yaratıcıya itaatsizlikleri sonucu Aden bahçesinden kovulmaları da konu edinilmiştir. Tavan resimlerinin son grubunda da insanlığın ve özellikle de Nuh’un ailesinin durumu anlatılmıştır.
Tavandaki resimler tam olarak kronolojik sıralamaya uygun olarak yapılmamışlarsa da hepsi birbiriyle bağlantılıdır ve bir bütünü oluşturmaktadırlar.
‘Yaratılış’, ‘Düşüş’ ve ‘İnsanlığın Kaderi’ olarak üç gruba ayrılabilecek resimler, binaya girildiğinde sıralama olarak sondan başlar. Yani önce Nuh’un Sarhoşluğu görülür, en son Aydınlıkla Karanlığın Ayrılması yer alır. Her bir sahne, sunağa doğru bakarken izlenecek şekilde boyanmıştır. Şapelin tam orta noktasından bakılmadığı sürece tavandaki bütün ayrıntıları tek seferde görmek neredeyse imkansızdır. Sıralamanın tersten olmasının sebebiyse, Tanrı’ya karşı bir saygı gösterisinde bulunmaktır. Tavandaki resimler sırasıyla;
- Aydınlıkla Karanlığın Ayrılması
- Güneş’in, Ay’ın ve Bitkilerin Yaratılışı
- Suların ve Karaların Ayrılması
- Adem’in Yaratılışı
- Havva’nın Yaratılışı
- İlk Günah ve Cennetten Kovuluş
- Nuh’un Kurbanı
- Tufan
- Nuh’un Sarhoşluğu
sahnelerini temsil eder. sanat tarihine ilgi duyan okuyucularımız için link bırakıyoruz.
Yılda 5 milyonun üzerinde ziyaretçi burayı görmeye gelir ve bu rakamın tamamı Sistine Şapelinin güzelliklerini keşfetmek için buradadır. İçeride fotoğraf çekmek yasaktır.Üstelik bu alanları gezerken sürekli görevliler şşşşş ve silence diye seni sert bir şekilde uyarır. Tamam sizin için önemli kutsal ama bırakın da şaşkınlığımızı doyasıya yaşayalım. Biz çoşkulu şaşıran bir milletiz ?
Eğer Sistina Şapeli’ni görmeye gidersen yapılması gereken tek şey tavandaki resimleri teeeeeek tek incelemek. Evet, bu biraz boyun ağrıtıcı olabilir ama şöyle düşünmeliyiz : Biz sadece izleyiciyiz. Michelangelo, o resimleri seneler boyunca unutamayacağı boyun ağrıları ile resmetmiş. Sırf bunun için bile boyun ağrısı çekmeyi hakkediyor.
Vatikan Bahçeleri
Roma gezilecek yerler saymakla bitmezken Vatikan bahçeleri de mutlaka görmen gereken yerlerden. Özellikle bu bahçelere sahip olan vatikan sadece tarihimle değil diğer güzelliklerimle de buradayım diyor ?
Vatikan Bahçeleri, ülkenin yarısından fazlasını kaplayan bahçe ve parklardır. Bahçelerin içinde Vatikan Radyosu gibi bazı binalar mevcuttur.
23 hektarlık bir alanı kaplayan bahçeler 44 hektarlık bir alanı olan Vatikan’ın yarasından fazlasını oluşturmaktadır.
Papaların dinlenmek için kullandıkları bahçelerin bakımını tam yirmi yedi bahçıvan üstlenmektedir. Vatikan Bahçeleri genellikle rehbersiz gezilemiyor ve bunun için aldığınız tur bileti, aynı zamanda Sistine Şapeli ve Vatikan Müzeleri’ne de giriş imkânına sağlıyor.. Güncel fiyatı ise 32 Euro.
Tüm detayları ile çok güzel bir paylaşım.
Tebrikler.