close
Türkiye

Salda Gölü Rehberi – Salda Gezilecek Yerler

sal da gölü kamp yapılır mı?

Çok uzun zamandır Salda Gölü Rehberi hazırlamak istiyorduk.Sadece fotoğraflarda gördüğümüz ve planlarımıza dahil etmek istediğimiz bir yerdi Salda Gölü. Turkuaza çalan rengi ve bembeyaz kumları ile gerçekten Türkiye’nin Maldiviydi.

En sonunda karavanımızın tamamlanmasıyla birlikte uzun bir seyahate çıkabildik ve senin için Salda Gezilecek Yerler ve Salda Gölü Rehberi hazırladık. Aslında çok daha fazla detayı da seninle paylaşmak ve yorumlarımızı aktarmak istiyoruz.

Buraya ilk defa gidecekler ve hayallerinde Türkiye’nin Maldiv’lerine gideceğini düşünenler için yazımızda detaylı bir Salda Gölü Rehberi bulabilecekler.

salda gölü rehberi

Salda Gölü Rehberi – Salda Nerededir ?

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde yer alıyor.  İlçe merkezinden Salda’ya gitmek 4 km, yani 5 dk civarında sürüyor.
Burdur merkezden 75 km, yani  1 saat 15 dk,
Isparta merkeze 106 km yani 1,5 saat,
Denizli merkeze 83 km yani 1 saat 10 dk uzaklıkta bulunuyor. 

Salda Gölü Rehberi- Salda Gölü’nün Özellikleri

Kar beyaz kumu, cam gibi turkuaz suyu ile Türkiye’nin Maldivler’i olarak biliniyor. Peki Salda’yı Salda yapan özellikler neler? Birlikte bakalım:

Öncelikle Salda, Türkiye’nin en temiz gölü. Suyu o kadar berrak ve kumları o kadar beyaz ki… Gölün rengi Maldivler ile yarışır turkuazlıkta. Ancak biz gittiğimizde biraz hava bulutluydu. O muhteşem maviliğini güneş bulutların ardından gittikten sonra biraz gösterdi.

Ölçülen en derin yeri 184 metre. Türkiye’nin en derin tatlı su gölü.

sala gölü kumu özellikleri

Salda Gölü Rehberi – Salda Kumunun Özellikleri

Kumu da rengi gibi Maldivlerle yarışır beyazlıkta. Gerçekten çok özel bir dokuya sahip. Uzaktan baktığınızda normal kum zannetmiştik ancak yakına gelince ve basınca alçının çok ufalanmış hali gibi. Çok sert değil ama bildiğimiz kum gibi yumuşak da değil. Kumuna beyaz rengi veren madde magnezyum minerali.

Tektonik bir krater gölü olduğundan Salda’nın suyu soda, magnezyum açısından oldukça zengin. Zaten o eşsiz beyaz kumsalının sırrı da yine magnezyum. Hepsi cilde iyi geliyor. Özellikle biz gittiğimizde yüzüne gölün dibindeki çamuru süren çok vardı. Biz de kumlarında bir süre çıplak ayakla yürüdükten sonra ayaklarımızın yumuşacık olduğunu farkettik. Gerçekten işe yarıyor 🙂

Çevresindeki alan da kendi gibi özel. Çevrede sadece Salda Gölü’ne özgü endemik bitki ve hayvan türleri mevcut. Göl içinde 3 endemik tatlı su balığı, göl çevresinde ise yaban domuzu, tilki, kaplumbağaların değişik cinsleri varmış ancak biz konaklamamıza rağmen görmedik.

2019 Temmuz ayına kadar sit alanıydı ancak alınan kararlar ile Salda gölü millet bahçesi yapılması için ihaleye çıktı. Sonuçları hep beraber göreceğiz. Umarız bu proje gölün güzelliğini olumsuz yönde etkilemez.

Salda Gölü Rehberi – Salda Gölü Neler yapılır ?

  • Salda Gölü Etrafını Keşfe Çıkın

Birçok ziyaretçi gölün sadece batı kıyısını görüyor, fotoğraf çekiliyor ve ayrılıyor . Bizim önerimiz ise buraya kadar gelmişken mutlaka bir tur atın. Zaten Gölün etrafı 44 km. Özellikle yolların konumu sayesinde gölü yukarıdan görme şansı da elde ediyorsunuz. Yakaladığınız karelere inanamayacaksınız.

Başka bir seçenek ise bisiklet. Yeşilova Halk Plajı’nda günlüğü 30 TL’ye bisiklet kiralayabiliyorsunuz. Eğer bisiklet kiralamaya karar verirseniz yanınıza mutlaka su alın. Çünkü yolda hiçbir market / bakkal yok.

  • Salda Gölü Kamp Yapın

Etrafındaki müsait alanla, tüm Türkiye’den kampçıların, karavancıların, bisikletçilerin en popüler uğrak noktalarından biri. Ancak buraya sadece konaklamak isteyenler değil günü birlikçiler de geliyor. Gündüz daha kalabalık olsa da akşam daha az kalabalık olabiliyor.

Ancak biz gittiğimizde Cumartesi günüydü ve ne yazık ki ummuduğumuz sessizliği ve huzuru gece 12’ye kadar bulamadık. Çünkü düğün vardı 🙁 Öğrendiğimiz kadarıyla halk plajının olduğu yerde büyük bir salon varmış ve büyük oragnizasyonlar burada yapılıyormuş. Bu nedenle aradığınız huzura haftasonları akşamları ulaşılamayabiliyor 🙁

  • Gün Doğumunu ve Gün Batımını Kaçırmayın

Salda Gölü gün doğumunu ve batımını izlemek için harika bir yer. Özellikle gün batımında sunduğu renk çeşitliliğine inanaayacaksınız. Fotoğraf makinalarını hazırlayın 🙂

salda da kamp yapılır mı?

Salda Gölü Rehberi – Salda Gölünde nerede yüzülür?

Salda Gölü için en çok sorulan sorulardan ve bizim de Salda Gölü Rehberi içerisinde en çok bahsetmek istediğimiz konulardan biri.

Öncelikle Salda Gölü’ne ilk defa gidecekler için bir önerimiz olacak. Burada birden fazla yüzülecek yer var hepsinin farklı özellikleri mevcut. Dolayısıyla ilk defa gidiyorsanız öncelikle gölü bir tam tur gezin 🙂 ardından istediğiniz yerde yüzebilirsiniz 🙂

Bir diğer önemli uyarımız ise Salda Gölünün bazı yerlerinin birden derinleştiği yönünde. Eğer iyi yüzme bilmiyorsanız bizce diğer aktivitelere yönelin 🙂

Salda Gölü Plajları

  1. Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ve Kampı 

Burası halka açık ve kamp yapılabilen tek alan. Sadece burada çadır kurabiliyor veya karavanınıza yer bulabiliyorsunuz. Girişte ücret alındığı yazıyordu ancak bizden ne girerken ne de çıkarken bizden kimse ücret talep etmedi.

Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ve Kampa girdiğinizde oldukça büyük bir alan seni bekliyor olacak. Karavanlar için ayrı çadır kuracaklar için ayrı bir yer ayırmışlar. Biz göle yakın, göl manzaralı bir yerde konakladık.

Ancak burada biraz tesis ve ek hizmetlerden bahsetmek isteriz. Burada ek olarak bir kamp tesisi bulunmuyor. Dolayısıyla buraya gelirken tüm malzemelerini alarak gelmen gerekiyor.

İçerisinde bulaşıklarınızı yıkamanız için birkaç yerde lavabomsu 🙂 şeyler var. Lavabomsu diyoruz çünkü hem küçüklüğü, hem durduğu yerin yamukluğu hem de yıkadığınız tüm bulaşık suyunun etrafa saçıldığı için bizim çok hoşumuza gitmedi maalesef.

Yine duş ve tuvalet burada mevcut ancak bu konuda da dürüst olmamız gerekiyor. Ne yazık ki hiç temiz değildi. Bizim karavanımız olmasaydı muhtemel burada konaklamayı düşünmez es geçerdik 🙁

Biz akşam üzeri Salda gölüne geldiğimiz için burada denize girmeyi tercih etmedik ancak girmememizin başka bir nedeni daha vardı. Ne miydi ? Yazımızın devamında ..

Salda gölü plajları

Diğer Salda Gölü Plajları

  • Beyaz Adalar

Türkiye’nin Maldivleri şeklinde lanse edilen, resimlerde gördüğün o bembeyaz kumların olduğu yer işte burası 🙂 O güzel pozları vermek için buraya gelmen gerekiyor. Burası ise oldukça kalabalık. Fotoğraf çekilmek için insanların kenara çekilmesini bekliyor veya müsade istiyorsun 🙂 ama yine de güzel . Bu alanda kafe ve duş var fakat burada kamp yapmak ne yazık ki yasak sadece Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ve Kampı’nda konaklayabilirsiniz.

Biz burayı uzaktan gördüğümüzde gerçekten aşık olduk. Hem gölün rengi hem de kumların beyazlığı bizi çok etkiledi. Ancak yaklaştıkça gölün suyunun oldukça bulanık ve içerisinde küçük solucanımsı, yılanımsı şeyler olduğunu farkettik. Bu nedenle biz girmeyi tercih etmedik ancak giren çok insan vardı eğer bu tarz canlılar sizi rahatsız etmiyorsa kesinlikle girebilirsiniz.

  • Doğanbaba Halk Plajı 

Biz Beyaz Adalardaki kumun rengini görünce oldukça fazla zaman geçirdik ve bol bol foroğraf çektik. amacımız göle girmek olsa da o canlıları gördüğümüz için girmedik. ancak ilk önce Doğan Baba Plajına gelmiş olsaydık kesinlikle göle girerdik 🙂

Doğanbaba Halk Plajı ‘ndan biraz bahsetmek gerekirse burası çok daha tenha hatta neredeyse kimse yoktu 🙂 çünkü buranın kumları Beyaz Adalar kadar beyaz değil. Dolayısıyla burada fotoğraf çekilmeye gerek de yok 🙂

Bir diğer önemli konu ise suyun durumu. Burası Beyaz adalara göre çok daha berrak ve içinde çeşitli canlılar görmedik. Yani rahatlıkla yüzülebilir gibi duruyor. Biz ilk bu plaja gelseydik burada kesinlikle yüzerdik 🙂

Kapadokya’da kamp yapmak ve nereleri gezebilirsin merak ediyorsan tık tık 🙂

Salda gölünün son halini görmek istersen kaynak linki bırakıyoruz.

Tags : salda da kamp yapılır mısalda gölüsalda gölü nerededirsalda kumunun özellikleri

    Sen Ne Düşünüyorsun?