Vize Başvurusu Yapacaklara Tavsiyeler
Vize başvurusu için hazır mısın? Planlarını yaptın. Schengen ülkelerinden hangi ülkeleri gezeceğin de tamam. Fakat bir eksik var o da schengen vize başvurusu. Avrupa Birliği Ülkesi olmadığımız için yurt dışı seyahatleri yapacak kişilerin en önemli gider kalemlerinden bir tanesi ne yazık ki vize başvurusu. Özellikle Avrupa seyahatlerine çıktığımızda ilk masraf kalemi olarak schengen vize ücretleri listenin başında geliyor. Ödemeler Euro olduğu için oldukça yüksek tutarlar ödeyebiliyoruz ancak moral bozmak yok : ) özellikle aşağıda vereceğimiz maddelere dikkat edersen uzun süreli vize alman bile olası. Biz birçok defa üst üste 1 yıllık vize alabildik. Elbette bunun için dikkat edilmesi gerekenler var. Vize başvurusu yaparken nelere dikkat etmen gerekiyor birlikte bakalım.
Biyometrik Fotoğraf Nasıl Olmalı?
Vize başvurusu yapmak için öncelikle pasaportumuzu çıkartmış olmamız gerekiyor. Bunun içinde bazı adımları sırasıyla ve kurallara uyarak atman gerekiyor. Bunlardan en önemlisi fotoğraf. Biyometrik olarak istenen fotoğrafı kurallara uygun olarak çektirmelisin. Biyometrik fotoğraf aslında bir vesikalık fotoğraf türüdür. Standartları ICAO yani Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından belirlenmiştir.
Vize Başvurusu için Biyometrik fotoğrafın özellikleri
- Fon beyaz ve desensiz olmalı, hiçbir şekilde gölge oluşmamalı.
- Yüz, fotoğrafta ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalı.
- Renkler nötr olmalı, yüzün doğal renklerini yansıtmalı.
- Fotoğrafta lekeler olmamalı.
- Gözler net bir şekilde görünmeli, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalı.
- Gözlük camının çerçevesi gözleri kapatmamalı.
- Fotoğrafta ‘kırmızı göz’ bulunmamalı.
- Fotoğrafta şapka türü aksesuarlar kullanılmamalı.
- Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı.
- Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişiler bulunmamalı.
- Başın konumu dik olmalı ve baş belirli bir yöne dönük olmamalı.
- Ağız kapalı olmalı.
- Mimik kullanılmamalı.
- Kontrast iyi ayarlanmalı ve ayrıntılar net olmalı.
- Saçlar gözü kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalı
Bu şartları sağladıktan sonra artık fotoğrafın hazır ancak burada kadın okuyucularımız için önemli bir uyarı yapmak istiyoruz. Makyaj ile biyometrik fotoğraf çektirebilirsin ancak yüzünü tamamen değiştirecek sana özel ben vb şeyleri kapatacak şekilde makyaj yapmamalısın. Aksi durumda kontrolden geçerken sorun yaşayabilirsin.
Pasaport Randevusu ve Pasaport Ücretleri
Vize başvurusu için fotoğrafını çektirdikten sonra ikinci adım pasaport çıkartmak. Burada öncelikli olarak randevu almalı ve belli bir harç ücreti yatırmalısın. Pasaport ücretleri çıkarttığın yıla göre ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Genelde umuma mahsus pasaport kullanılmaktadır ( Bordo renk olan)
Pasaport çıkartma süreleri ise 6 ay ile 10 arasındadır. Fiyatları ise başvuru yılına bağlı olarak 303,50 TL ( 6 aylık) , 945,10 TL ( 3 yıl üzeri için) arasında değişmektedir. Güncel rakamlara linkinden ulaşabilirsin. Randevuna gitmeden önce ödemeni mutlaka yapmalısın çünkü randevuya gittiğinde dekontun senden istenecek.
Fotoğraf ve harç ücretinden sonra randevu alarak parmak izi vermen gerekiyor. Randevu için linkini tıklayarak randevu tarih ve saatini oluşturabilirsin. Burada önemli bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Randevuna mutlaka sadık kalmalısın. Vize başvuru öncesi sürekli tarih değiştirmek veya alınan randevuya gitmemek iyi bir imaj oluşturmaz.
Bir diğer önemli konu ise pasarportunun geçerlilik süresi. Eğer pasaportun varsa ancak geçerlilik tarihinin dolmasına 3 ay kaldıysa pasaportunu yenilemende fayda var. Bazı ülkeler bu konuda hassas olabilirler ve kapıdan döndürülebilirsin. Amman dikkat 🙂
Vize Başvurusu Ne Zaman Yapmalıyım?
Vize başvurusunu asla son zamana bırakmamalısın. Biz vize başvurusu yapacağımız zaman en az 2 ay öncesinde evraklarımızı toplayarak başvurumuzu tamamlamış oluyoruz. Hiç tahmn etmediğin nedenden dolayı evrakların eksik olabilir veya sen farkında olmadan prosedür değişebilir. Bu tarz durumlar için ek zamanın olmalı ki sonrasında eksik evrakları tamamlamak için zamanın kalsın.
Birden Fazla Ülkeye Gideceğim Hangi Ülkenin Vizesine Başvurmalıyım?
Bizce en önemli ve en kafa karıştıran konulardan bir tanesi de birden fazla ülkeye gideceğimiz zaman hangi ülkenin vizesine başvuracağımız konusudur. Bizim yaptığımız en büyük hatalardan bir tanesi buydu. Bu nedenle aynı yanlışa senin de düşmemen için bu bilgiyi seninle paylaşmak istiyoruz. Bir seyahatimizde önce Yunanistan ardından da İtalya’ya geçiş yapacaktık. Bizim mantığımıza göre ilk hangi ülkeye giriş yapacaksak o ülkeye vize başvurusu yapmalıydık ancak işin aslı hiç de öyle değilmiş ? Hangi ülkede daha çok kalacaksan o ülkenin vizesine başvurman gerekiyormuş. Biz bunu ne yazık ki tam izin alıp geldiğimiz gün başvuru merkezinde öğrendik. Neyse ki vaktimiz vardı da o ülkeye ait evrakları yeniden düzenleyebildik ? siz siz olun bu yanlışa düşmeyin.
Vize Başvurusu Öncesi Belge Hazırlığını Ciddiye Alın
Evet biliyoruz bu en sıkıcı kısım. O kadar çok evrak istiyorlar ki hazırlarken insan çok sıkılıyor. Ancak unutmaman gereken en önemli şey şu ki seni bu evraklara göre ülkeye alıyorlar ve vize süreni belirliyorlar. Dolayısıyla belge işini ciddiye almak önemli.
Özellikle burada mal varlığını ispatlayan belgeleri hazırlamak çok önemli. Evin varsa tapu fotokopileri, araban varsa ruhsat fotokopisi, kira gelirin varsa sözleşmelerin fotokopisi mutlaka hazırlanması gereken belgeler.
Bir diğer önemli belge ise nakit paranın ne kadar olduğunu gösteren belgeler. Hesap hareketlerinde ne kadar paranın olduğunu da göstermen gerekiyor. Evraklar içerisinde mutlaka seyahat sağlık sigortası yer almak zorunda. Özellikle Schengen ülkesinde ne kadar kalacaksan en az o kadar süreli seyahat sağlık sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin.
Vize Başvurusu yapabileceğin şirketler
Tüm o belgeleri hazırladın her şey tamam. Peki başvurunu nereye yapacaksın? Bunun için bazı ülkeler için yetkilendirilmiş temsilcilikler mevcuttur. Seninle onları paylaşmak istiyoruz. İstersen bu temsilcilikler üzerinden kendin başvurunu yapabilir süreci takip edebilirsin veya bu işi senin için yapacak firmalar da mevcut. Shengen vizesi alan firmalar ise şu şekilde
- Almanya ve İtalya Vize Başvuruları için Link
- Yunanistan Vize Başvuruları için Link
- Fransa Vize Başvuruları için Link
- Hollanda Vize Başvuruları için Link
Ancak unutmamalısın ki onlar ekstra ücret alıyorlar ve bu ücretlerin tamamı Euro. Bu nedenle biz kendin yapmanı önereceğiz.
Ayrıca yurt dışı seyahatlarimizle ilgili daha detaylı bilgiyi buradan alabilirsin 🙂
Bir yeşil pasaport lazım artık 🙂
Merhaba Cengiz
Ah keşke çok isteriz. 1 sene aldığımız için şanslı sayıyoruz kendimizi. Siz sanırız Yeşil pasaport sahibisiniz.
Bizim de daha önce başımıza geldi,uyardılar o yüzden ilk gideceğin ülke değil de en çok kalacagin ülke vizesi olayını 2 yıl önce ogrenmistik.Ah şu vize derdi tümden kalksa da tutanağa bizi Avrupa ? tüyolarinizi cevreme aktarıyorum çok teşekkürler ?
Sevgili Esra
Biz bazı bloglarda bunun tam tersini bile okuduk ne yazık ki yanlış yönlendiren seyahat blogerları var 🙁
Çalıştığımız için ve zamanımız sınırlı olduğu için çok sıkıntı ve stres yaşadık o gün ama neyseki alabildik ve hemen bu deneyimi paylaşmak istedik.
Ah o vize bir kalksa adım atmadık yer bırakmayız gibi geliyor 🙂
çok teşekkürler
sevgiler