close
Türkiye

Bozcaada Gezilecek Yerler & Bozcaada Hakkında Her Şey

Bozcaada Tarihçesi

Bozcaada gezilecek yerler listemizin öncesinde elbette burası ile ilgili söyleyecek çok şeyimiz var. Bozcada, Çanakkale’nin sınırları içerisinde bulunuyor. Geçmişine baktığımızda tamamen Rumların yaşadığı bir yer olsa da bugün Rumlar oldukça azınlıkta kalmış durumda. Türkiye’nin köyü olmayan tek ilçesi. Geçmişteki adı Tenedos. Bugün yabancılar hala bu ismi kullanıyorlar. İlk defa 16. yy’da Piri Reis’in haritasında bugünkü ismi kullanılmış.

Bozcaada Popülaritesi Her Geçen Gün Artıyor

Özellikle son zamanlarda popülariteside oldukça artmış durumda. Bozcaada’da kalacak yerler listesini araştırmadan “ben yola çıkayım nasılsa yer bulurum, kalacak yer bulamayacak mıyım?” diye düşünüyorsan bizce bir kere daha düşün. Bozcaada’nın nüfusu kışın 2000’lerde iken yazın 10.000’lere kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla özellikle bu güzergahta bir gezi planlıyorsan tıpkı yurtdışına çıkıyor gibi plan yapmalı ve aylar öncesinden hem yerini ayırtmalı hem de restoranlara rezervasyonlarını yaptırmalısın.  Kalabalık yerlere gitmenin böyle bir dezavantajı olabiliyor. Ne kadar organize olup öncesinde plan yaparsan o kadar keyifli bir tatil geçirebilirsin.

Bozcaada herkesin görmesi ve gezmesi gereken bir lokasyon. Burası bizce bir adadan daha fazlası. Tam anlamıyla bir ruhu ve bir kafası var.  Sınırlarına girdiğin andan itibaren özgür bir ruha bürünüyor, adeta arınıyorsun. Peki kaç gün kalmalı? Bizim önerilerimizin tamamını yaparsan tahminimizce 4 gün sana yetecektir. Bozcaada gezilecek yerler o kadar fazla ki keşke 4 gün değil sınırsız tatil hakkımız olsa?

BOZCAADA’YA NASIL GİDİLİR?

 Çanakkale’ye bağlı bir ada ilçesi olduğu için Bozcaada’ya tek ulaşım Bozcaada’nın tam karşısında bulunan Ezine ilçesinin Geyikli beldesinden kalkan feribotlarla sağlanmaktadır. Geyikli’ye geldiğinizde GESTAŞ firmasının feribotları ile Bozcaada’ya geçiş sağlayabiliyorsunuz. Bu yolcuğunuz yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. Sefer saatleri ve tarifeleri yaz ve kış aylarına göre değişiklik göstermekle birlikte yolcu olarak bindiğinde 9 TL, araç ile bindiğinde ise 140 TL ödüyorsun.

Eğer aracınla Geyikliye geleceksen  Tekirdağ üzerinden Çanakkale oradan Ezine Geyikli’ye ulaşabilir ve feribot ile geçebilirsin. Bu yolculuk ise feribot hariç yaklaşık 5,5 saat sürüyor yani bu eşsiz güzelliğe toplamda 7 saatte ulaşabilirsin. ? Güncel rakamlara bakmak istersen linki senin için bırakıyoruz.

BOZCAADA’DA NEREDE KALINIR?

Bozcaada tatilini planladın bir diğer konu ise Bozcaada’da nerede kalacağın ve Bozcaada konaklama önerileri ve tavsiyeleri nelerdir? Bu sorulara da yanıt vermek isteriz. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Bozcaada’da gezilecek yerler lüks ve 5 yıldızlı otellerin olduğu bir yer değil. Salaşlığı ve doğallığı tek bir yerde barındırıyor. Dolayısıyla seçimini yaparken merkeze yakınlığa göre yapmalısın. Buradaki evlerin çoğu butik Rum evleri. Ancak en önemli özelliği üzüm yetiştiriciliği de olduğu için merkezden uzaklaştıkça karşına çıkan bağ evlerinde de konaklayabilirsin.

Dolayısıyla karşımıza Bozcaada gezilecek yerler konusunda nerede konaklamalı sorusuna 2 yanıt çıkıyor: pansiyonlar ve bağ evleri. Ancak bağ evlerinde kalacaksan merkezden uzak olduğun için aracınla gelmen senin için daha iyi olur diye düşünüyoruz. Ancak merkeze yakın bağ evi önerilerimiz de var.

Irmak Bağ Evi ve Poyraz Bağ Evi’ni önerebiliriz. Irmak Bağ Evi, merkeze 1 km uzaklıkta, bağlar ve meyve ağaçları arasına kurulmuş bir konaklama yeri. Poyraz Bağ Evi ise konum itibariyle merkeze yürüyerek 10 dakika mesafede bulunuyor. Ancak bağ evi seçeneği biraz pahalı olabiliyor. Elbette karar senin :).

Biz pansiyon olarak adanın Rum tarafında bulunan Kale Pansiyon’da konaklamıştık ve çok memnun kalmıştık. Eski, sevimli ve nostaljik bir konaktı. Yanılmıyorsak 13 odası vardı. Fiyatları ise iki kişilik odalar yaklaşık 180 TL’den başlıyor. Ancak mutlaka indirimleri takip edin ve güncel fiyatları sorun ?.

Pansiyon ve otellerin dışında alternatif bir konaklama yolu istersen muhteşem koylarında çadır ile kamp yapabilirsin. Ancak kamp yapmak ince iştir 🙂 Senin için kamp hayatıyla ilgili tüm önerilerimizi topladığımız yazımıza buradan ulaşabilirsin.

BOZCAADA’NIN TARİHİ YERLERİ

Bozcaada gezilecek yerler Bozcaada Kalesi

Her yerin kendine has bir kalesi var. Bozcaada gezilecek yerler listemizde olmazsa olmazı Bozcaada Kalesi. Kale Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler dönemlerine şahitlik etmiş. Osmanlı Dönemi’nde Fatih Sultan Mehmed ve II. Mahmud tarafından büyük onarım ve tadilat görmüş. Fatih Sultan Mehmed fethi zamanında kale içerisinde bir cami yaptırılmış ve aynı cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından yenilenmiş. Aslında varlığı bile tek başına bir tarih kitabı gibi ? Bu kadar büyük olmasının nedeni ise adanın geçmişinden kaynaklı. Çanakkale Boğazı’nın hemen çıkışında olması sebebiyle Osmanlı’nın Akdeniz’e çıkış kapısı olarak kullanılmış.

Bozcaada Kale’sinin içine girdiğin zaman ise çevreden çıkarılan mezar taşlarını ve anforaları görmen mümkün. Bunların yanında savaşta kullanılan top gibi savaş malzemeleri de sergileniyor. Eğer tatile gelmişken tarihe de tanıklık etmek istersen Bozcaada Kale’si biçilmiş kaftan.
Kaleyi ziyaret etmek istersen saat 10:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Bizce görülmeye değer.

Bozcaada Meryem Ana Kilisesi

Bozcaada Meryem Ana Kilisesi, Bozcaada ilçe merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunuyor. Bozcaada’nın ibadete açık olan tek kilisesidir. Meryem Ana Kilisesi; Rum Ortodoks cemaatine aittir ve kimler tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Kilisenin girişinde 1869 yılında yapıldığına dair bir bilgi yer almaktadır. Çeşitli zamanlarda onarımdan geçen kilise asıl halini koruyarak günümüze kadar ulaşan tarihi yapılardandır.

Bozcaada gezilecek yerler NERELERDİR?

Bozcaada gezilecek yerler - Ege lezzetleri vazgeçilmezimiz :)
Bozcaada gezilecek yerler – Ege Lezzetleri Vazgeçilmezimiz 🙂

Bozcaada’nın birçok önemli noktası bulunuyor. Bozcaada küçük bir yer olmasına rağmen aslında içine dünyaları sığdırmış. Ara sokaklarında kaybolmadan önce sadece Rum ve Türk mahallerini görmek bile insana huzur veriyor  ve günlerini dolu dolu geçirmene neden oluyor. Ancak yine de ilk defa gidiyorsan elbette neler yapılabilir konusunu paylaşmak boynumuzun borcu.

Bozcaada gezilecek yerler Bozcaada Rum Mahallesi

Bozcaada, hem Türk hem de Rum mahallerinin bulunduğu iki mahalleden oluşuyor. Gezen Yaka olarak elbette her iki mahallenin de sokaklarında plansızca kaybolmanı öneriyoruz. Hadi şimdi birlikte Rum Mahallesi’nde kaybolalım :).

Özellikle Bozcaada’nın merkezinde bulunan Rum Mahallesi dokusu itibariyle bizi ayrı etkiliyor. Arnavut kaldırımlı sokakları, rengarenk, şirin cumbalı evleri, begonvilleri ile sanki sokağın içinden değil de film setinden geçtiğin hissini yaratıyor.

Her bir sokağı ayrı güzel olan Rum Mahallesi’ndeki evleri görünce, burada yaşlanmak istyior insan. Ayrıca evleri kaplayan sarmaşıklar, mahalleye ayrı bir hava katıyor. Bazı evlerin önünde adanın asıl yerli teyzeleri kavanozlarda reçelde satıyor 🙂 Hepimiz fotoğraf çekmeyi çok seviyoruz değil mi? İşte sana bulunmaz fırsat. Hangi köşesinde poz vereceğine karar veremeyeceksin ?.

Bozcaada gezilecek yerler - Her sokağı ayrı bir fotoğraf karesi. Renklerin en güzel tonu Bozcaada'da :)
Bozcaada gezilecek yerler- Her Sokağı Ayrı Bir Fotoğraf Karesi. Renklerin En Güzel Tonu Bozcaada’da 🙂

Bozcaada Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri

Bir yaz günü bir yaz günü hiç bu kadar üşüdün mü? Rüzgar Gülü Rüzgar Gülü hiç ölümü düşündün mü? Çok sevdiğimiz Teoman’ın şarkılarına konu olan rüzgar güllerine eşlik eden Polente Deniz Feneri ile günü batırmaya ne dersin?

Bozcaada’ya ilk gittiğimizde bizi en çok heyecanlandıranlardan biri gün batımını çok güzel bir manzaraya karşı seyredebilecek olmamızdı.  Övgüyle bahsedilen bu manzaraya tanıklık etmek bizce herkesin hakkı. Bu nedenle ölmeden önce yapılacaklar listesi tutuyorsan mutlaka sıraya almalısın.

Elbette bu muhteşem manzaraya sahip Polente Feneri’ne elimiz boş gitmemeliyiz. Günü batırmak için yanımızda olması gerekenler: Meşhur ve tadına doyulmaz Bozcaada şarabı, arzu edersen yanına peynir tabağı, yine meşhur damla sakızlı kurabiyesi (bu yazıyı yazarken bile canımız çekti ?), oturmak için örtü veya katlanan sandalyeler ve en önemlisi sevdiğimiz insanlar ?

Bozcaada gezilecek yerler ve Bozcaada Gün Batımı

Bozcaada gün batımını izlemek için öncellikle zaman ayarını iyi yapmanı öneririz. Geç saate kalarak muhteşem renklerden mahrum kalmanı istemeyiz. Ulaşım için ise minibüsler mevcut. Eğer şahsi aracın var ise, Bozcaada merkezden Polente Feneri’ne 25 dakikada ulaşabilirsin. Ancak yola dikkatli bakmanı öneriyoruz. Çünkü biz gün batımının izlendiği yere araç giremiyor diye düşünüp öncesinde aracı bırakarak baya yürümüştük. Köpeklerve otların arasındaki böcekler ise cabasıydı ?ama elbette vazgeçmedik.

Bozcaada gezilecek yerler - Rüzgar gülleri ve Bozcaada yerel şarapları eşliğinde günü batırmak muazzam :)
Bozcaada gezilecek yerler – Rüzgar Gülleri ve Bozcaada Yerel Şarapları Eşliğinde Günü Batırmak Muazzam 🙂

İşte o renkler karşımızdaydı. Şarabımızı yudumlarken bu anı ölümsüzleştirmeye de çalıştık ancak bizce fotoğraflara sığamayacak bir renk cümbüşü ile doğa bizi selamlıyordu. Bu güzelliğin karşısında yapılabilecek tek şey ona hayran olup saygı duymaktı. Polente Feneri’nde en az bir akşam üstünü gün batımı için ayırmanı öneriyoruz. Asla pişman olmayacaksın ve yeniden doğmuş gibi hissedeceksin.

Bozcaada gezilecek yerler Bozcaada Salhane Konserleri

Yazın nereye gidersek gidelim, gittiğimiz yerde konserlere veya festivallere denk geldiysek keyfimiz kat be kat artıyor. Hele bir de sevdiğimiz bir sanatçıya denk geldiysek değmeyin keyfimize. Bozcaada’ya geldiğimiz zamanda işte böyle şanslı zamanlarımızdan birindeydik. Serin yaz akşamlarında o çok sevdiğimiz Bülent Ortaçgil konserine denk gelmek bizi ayrıca mutlu etmişti.

BOZCAADA DENİZE GİRİLECEK YERLER

Bozcaada’da, Mayıs’ın son haftalarından Ekim ortasına kadar rahatlıkla denize girebilirsin. Ama yaz tatilcileri en çok Temmuz ve Ağustos aylarını tercih ediyor. Dolayısıyla bu aylar plajların en kalabalık olduğu dönem oluyor. Bu nedenle aylar öncesinden oteller dolabiliyor. Eylül-Ekim ayları deniz suyu sıcaklığının en yüksek olduğu dönem. Rüzgarın hafiflemesi ve plajlardaki kalabalığın çekilmesi ile denizin keyfine doyulmayan bir dönem aynı zamanda! Eğer daha önce bu dönemlerde gitmediysen mutlaka Eylül-Ekim aylarında da ada ruhunu yaşamalısın.

Bozcaada Ayazma Plajı

Bozcaada’nın bizlere sunduğu muhteşem bir güzellik daha. Bozcaada gezilecek yerler yazımızın olmazsa olmazı. En çok yaz aylarında tercih edilse de biz sonbahar ve ilk baharda da seviyoruz. Buraya kendi aracınla gelebileceğin gibi ada merkezinden kalkan minibüslerle de gelme şansın var.

Aslında adada irili ufaklı oldukça çok koy mevcut. Ancak burası Bozcaada’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği plaj. Ünlü Ayazma Plajı altın rengi, incecik kumu ve pırıl pırıl turkuaz denizi ile oldukça etkileyici. Ayazma adını da boşuna almadığını kanıtlarca arada çok sağlam esebiliyor. Rüzgarlı havalarda şemsiyelere dikkat :). Deniz gözlüğünü kesinlikle yanına almalısın ki denizdeki bir çok güzel canlıyı yakından görebilesin. Deniz ayakkabısı almana da gerek yok.

Bozcaada gezilecek yerler  - Ayazma Plajında gölgemiz
Bozcaada gezilecek yerler – Ayazma Plajı

Plajın hemen üstündeki yol boyunca sıralanmış restoranlar plaja ayrı bir hava katıyor ve bu restoranlarda istediğiniz yiyecek ve içeçekleri bulmak mümkün (bayram tatillerinde sıraya dikkat). Özellikle öğlen yemeği saatlerinde çok kalabalık olabiliyor fakat akşamüstüne doğru çok tenha ve ve güzel bir manzara eşliğinde yemeğini yiyebiliyorsun. Bozcaada’da ücretli plaj hizmeti veren tesisler de bulunuyor. Bunlar Habbele, İğdelik, Tuzburnu ve Tekirbahçe koylarında bulunmakta, karar senin 🙂

Sulubahçe Koyu

Ayazma plajının bitişiğindeki koydur. Minibüsler Ayazma’dan Habbele’ye geçerken bu koyun önünden geçiyor. Bu yüzden yaz döneminde günübirlikçilerin tercih ettiği koylardan biri. Ancak tesis olmadığını hatırlatmak isteriz.

Habbele Plajı

Denizi hem kumluk hem de taşlıktır. Ayazma’ya göre daha sakin diyebiliriz. Adaya uzun yıllardır gelenlerin tercih ettiği bir koylardan bir tanesi. Plaja düzenli olarak minübüs seferleri yapılıyor. Koyda uzun yıllardır hizmet veren bir beachte bulunuyor.

Beylik Koyu

Adanın gizli saklı kalmış cennet koylarından biri. Ayazma Plajı’nın hemen solunda yer almasına rağmen, plaj ile aralarındaki asfalt yolun çökmesinden dolayı uzun zaman gözlerden uzak kalmış. Yeni yol, Ayazma Plajı’ndan manastır yönünde merkeze doğru giderken sağdaki ilk yol. 2015 yılında büyük bir gemi koyda karaya oturmuş ve aslında bu koyu daha da gizemli bir şekle büründürmüş. Gemi bu koy ile o kadar özdeşleşmiş ki kaldırılmadan önce parti bile düzenlenmiş ?

Bozcaada Gezilecek Yerler

Akvaryum Koyu (Mermer Burnu)

Yaz dönemi boyunca müdavimlerinin boş bırakmadığı ufak bir koydur. Deniz altındaki inanılmaz çeşitliliği görebilmen için bir şnorkel ve gözlükle gelmende fayda var. Bu koya günde bir kez minübüsle ulaşmak mümkün. Mermerlerin üzerinden yürüyerek en uca kadar gitmeyi deneyebilirsin.

Çayır Koyu

Burada denizin rengi bir başka güzel. Genelde adanın yerlileri tarafından bilinen koy, sakin ve huzurlu. Tam deniz kenarına kadar inen düzgün bir asfalt yolu bulunuyor

Tuzburnu Koyu

Anakaradan baktığınızda adanın en sol ucundaki Tuzburnu Feneri’nin bitişiğinde yer alıyor. Lodoslu havalarda en çok tercih edilen koylardan biri. Buraya tempolu bir yürüyüşle ada merkezinden 1 saatte varmak mümkün. Koyun solundaki diğer ufak koyda beach hizmeti veren 2 tesis bulunuyor.

Poyraz Limanı Koyu

Ada merkezine en yakın koylardan biri. Çanak şeklinden dolayı poyrazda bile fazla rüzgar almıyor ancak en uygun zaman yine lodos zamanı. Yürüyüşle 15 dakikada ulaşman mümkün. Denizi genel olarak sığ ve sıcak ama deniz kestanelerine dikkat etmek gerekiyor. Herhangi bir tesis bulunmuyor.

Tekirbahçe Koyu

Adanın turizm bölgesi ilan edilen Tekirbahçe’de 5-6 otel ve ufak bir tatil köyü bulunuyor. Uzunca bir kumsaldan oluşan koyda tesislerde kalanlar için konulan şemsiye ve şezlonglar bulunuyor.

Bozcaada Koylarına Ulaşım

Ayazma Plajı, Habbele Plajı ve Sulubahçe’ye 15 dakikada bir kalkan minibüslerle ulaşmak mümkün. 2017’de güney kıyılarındaki diğer koylara da minibüs seferleri kondu ancak bu koylar dışında irili ufaklı oldukça fazla koy da mevcut. Bu koyları kıyı boyunca yürüyüş ve tırmanışlarla keşfedebilirsin. Bir önemli hatırlatma daha; bakir koylara giderken yanına içecek, yiyecek ve şemsiye almayı unutma?

BOZCAADA’DA NE YEMELİSİN?

Bozcaada gezilecek yerler bitmez, yemek alternatifleri ise sonsuz 🙂 Öncelikle Ege’desin. Ege demek sonsuz seçenekli otların, deniz mahsullerinin olduğu bir bölge demek. Taze balığının yanına söyleyeceğin arapsaçı, deniz börülcesi, köpoğlu gibi adını sayamayacağımız çeşitlilikte ve zenginlikte mezelerden mutlaka denemelisin. Kalamar ve karidesin yanına üzerine peynir serpiştirilmiş roka salatası söylemezsen bu mezelerin bir yanı eksik kalır.

Yediğin her şeyin taze ve leziz olması bir yana bir de eve dönerken yanında götürmek isteyeceğin lezzetlerde olacaktır. Burada yaşayan Bozcaada’lı teyzelerin yaptığı ev yapımı reçeller ve tarhanaları almadan dönmemelisin.

Bozcaada’dan sonra rotanı Akdeniz’e doğru çevirmek ve orada yeni yerler keşfetmek istersen sana Kaş’ı şiddetle tavsiye ediyoruz. Kaş’la ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsin.

sen en çok Bozcaada’da neler yapmayı seviyorsun? Önerilerini ve yorumlarını merakla bekliyoruz 🙂

sevgiyle kalın

Tags : ayazma plajıbozcaadabozcaada rüzgar gülübozcaada şarapBozcaada'da gezilecek yerler

    2 yorum

    1. Bozcaada sakinken çok güzel:) detaylı ve güzel yazınız için teşekkürler. Uzun zamandır gitmiyorum kısa zamanda gitmek isterim.

      1. Sevgili Simin
        kesinlikle en güzel zamanları sakin olduğu zamanlar.
        ama her anını çok seviyoruz.

        ahh Bozcaada 🙂

    Sen Ne Düşünüyorsun?